tisdag 14 oktober 2014

När allt faller på plats!

Hej!

Idag  var en spännande dag på bygget, grävarbetet påbörjades. Jag stod och såg på den stora maskinen som ett barn på julafton :) Efter några timmar såg man hur gården börjar forma sig så som vi vill ha den. Bakom huset har vi en ordentlig backe och många stora stenbumlingar och berg som borde flyttas för att inte allt regnvatten skall rinna in i huset. Dessutom fanns en gammal grund på gården som skulle tas bort. Nu känns det minsann som att det händer saker :) Grävarbetet kommer att fortsätta i några veckor till, skall bli spännande att se vad de åstadkommer då de gjort så mycket bara på några timmar :) 


Inne i huset händer det också saker. Det gamla badrummet är nu rivet och så småningom är allt rivningsarbete gjort. Några gånger har jag försökt övertala Danne till att flytta köket till det nuvarande vardagsrummet men har har tyckt att det blir för mycket jobb med det och sett det som en självklarhet att köket skall vara där det var från början. 
Problemet jag har sett är att köket blir ganska litet (17,3 m2) och jag skulle gärna ha öppen planlösning mellan köket och matsalen. Idag då jag gick in i huset och det var alldeles tomt föll allt på plats. Självklart skall köket bli i samband med matsalen!! Denna gång var Danne också på samma linje. Snabbt som tusan for jag hem och började skissa lite i paint. 

Såhär kommer det förhoppningsvis att bli (den övre bilden är plan nr. 1 och nr.2 den nya idén)Denna planlösning har många fördelar, först och främst att köket blir STÖRRE. Tillsammans blir kök och matsal 34,8 m2. Dessutom blir det trevligare att stå i köket då man har möjlighet att prata med eventuella gäster eller familjemedlemmar som sitter i matsalen. 
Sen har vi funderat mycket på farstukvistens förvaring eftersom det kommer att vara mycket fönster på den. Jag vill ogärna ha stökigt i hall med skor, vinterkläder, hundkoppel, mössor, vantar och så vidare. Denna planlösning ger oss en större hall med möjlighet för stora höga klädskåp. 
Gästrummet som vi tidigare tänkte ha där köket nu kommer skulle ha blivit ganska stort men väldigt avlångt som skulle ha gjort det svårt att möblera, men på detta vis maximerar vi kvadraterna och får ett ordentligt gästrum med skrubb under trappan. 
Enda minuset med detta är att jag inte får mitt skafferi som jag drömt om. Men kanske det går att klämma in i något hörn i köket eller så klarar man sig utan då det ändå blir så pass stort kök. 

I cybervärlden har jag hittat en person som har precis den stil på huset som vi vill ha. Hon finns på instagram under namnet mariasvitabo och på bloggen Marias vita bo, besök bloggen HÄR.

Jag skall visa lite bilder från Marias kök:


Såhär har vi tänkt oss med vår Högfors vedspis. Nu hoppas vi bara på att det fungerar att mura spisen på andra sidan skorstenen. 


Stora utdragbara lådor i köket istället för trånga djupa skåp. Istället för råsponten som Maria har kommer vi troligtvis ha pärlspont i köket. Men golvet, ack så fint!! Hoppas att vi hittar ett liknande golv! Om vi skall ha kyl och frys av märket Smeg eller om vi kör på kyl och frys med likadana dörrar som köksskåpen har vi ännu inte bestämt oss för. 

Men att diskhon blir i porslin har varit klart sedan vi köpte huset :) 

Alla bilder är lånade HÄRIFRÅN

Då vi köpte huset läste jag och hörde av folk som renoverat att man behöver "känna in" huset innan man bestämmer sig för hur allt skall bli. I våras var jag så ivrig att flytta in så jag mest blev irriterad på dessa påståenden men i dagsläget förstår jag precis vad de menade, Skulle vi ha dragit igång med renoveringen genast då vi köpte huset skulle det ha sett ut på ett helt annat vis. Vi skulle ha haft ett hus med utbyggnad endast mot baksidan och ett litet badrum , nu får vi vårt drömhus utan dess like! :)

Nu gäller det bara att hålla tummarna för att arkitekten, vvs-planeraren och elplaneraren inte blir allt för irriterande på oss som ångrar oss gång på gång. Men det är det väl värt i slutändan då man får huset precis som man vill ha det :) 

2 kommentarer:

  1. Åh, drömmen! Jag satt senast igår o sa att "sen då vi renoverar ett hus ska vi ha en Högfors". Ni har nog drömläge med ert hus, så snyggt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du ha Ia :) Jaa-a ibland tror ja att ja lever i en dröm! Ja trodd aldrig att ja sko få uppleva mitt drömhem med stor gård och på landet fast nära stan ;)

      Radera