tisdag 22 september 2015

Eldstäder och sånt!

Hej! 

Något vi funderat mycket på denna sommar är eldstäder i huset. Tidigare fanns det en Högforsspis i köket, en mindre eldstad på övre våningen och en gammal skorsten i gamla vardagsrummet (nuvarande köket). Skorstenen utan spis som stod mitt i blivande köket bestämde vi oss ganska snabbt för att riva eftersom den stod mitt i ett rum och var dessutom bara ca en meter från den andra skorstenen. Den revs redan hösten 2014, så även övre våningens eldstad. 

Vi ville båda gärna ha Högforsen i köket men då måste vi flytta den på andra sidan skorstenen till nya köket. I omgångar var olika sotare hit för att titta på den gamla skorstenen och vad som skulle behöva göras för att få den i bra och brandsäkert skick. Det visade sig att det var en hel del som skulle göras och det skulle bli närmare 7000 € att kosta. 

Dessutom upptäckte vi att Högforsen var sönderrostad på flera ställen och skulle behöva en ordentlig restaurering den också. Eftersom vi inte hade räknat med att det skulle bli ett så dyrt att fixa skorstenen hade vi inte budgeterat för det och måste nu välja mellan Högfors i köket eller öppen spis i vardagsrummet. Båda hade vi knappast råd med. Efter mycket räknas och grubblas tog vi beslutet att riva den gamla skorstenen och lämna bort Högforsen helt och hållet eftersom vi konstaterade att den knappast kommer bli mycket använd i alla fall. 

På en helg var skorstenen riven och kvar lämnade ett stort hål i vårt finfina tak i blivande kök och matsal. Dessutom fanns det gamla badrummet just mellan skorstenarna och där hade det varit annat tak än i övriga rummet så den fula delen var större än själva skorstenshålet. 


Såhär ser det gamla taket ut i resten av rummet:Nu har vi dock fått det åtgärdat med gamla plankor som fanns i ett annat rum och slutresultatet blev betydligt bättre än förväntat! Visst ser man en skillnad med sedan då taket är skrapat och målat syns det knappast!

Eftersom vi lämnade bort köksspisen fick vi nu istället börja fundera på vardagsrummets öppna spis. Där var vi båda överens om en så kallad pönttöuuni men då var frågan om vi skulle mura upp en äkta gammal eller köpa en ny. Man kan ibland hitta billiga gamla ugnar på t.ex. Findit eller Tori men då skall de oftast plockas ner själv och muras upp på nytt. Vår erfarenhet är att en bra murare minsann inte är billig att anställa och det tar säkert sin tid att mura upp en gammal ugn. Dessutom skulle vi först bli tvungna att mura en ny skorstensmur bakom ugnen eftersom de gamla ugnarna skall kopplas i nerifrån. En ny mur tar både plats i blivande vardagsrummet och kostar mycket pengar.

Därför bestämde vi oss för att beställa en helt ny ugn med modern skorsten som går upp från toppen av ugnen. Dessa nya skorstenar har en diameter på endast 30 cm. och tar därför inte mycket plats på övervåningen heller. 

Bilden lånad härifrån.

Vi valde en vit ugn med svarta dubbla luckor så den blir inte exakt likadan som på bilden över men nästan. Om tidtabellen håller borde den levereras och muras denna vecka. Spännande värre!! 

Vi hoppas på att den kommer snart eftersom vi inte kan börja isolera taket innan nya skorstenen är på plats. Taket kan heller inte isoleras innan ventliationsrören är dragna vilket vi hoppas sker i morgon. Jag har märkt att det ofta blir som en ond cirkel då det gäller de olika arbetsskedena eftersom det ena måste göras innan det andra. Först efter att taket är isolerat kan vi installera bergsvärmepumpen och sätta på värmen i huset. 

Allt har sin tid och jag måste nog bara lära mig att ha tålamod även om jag skulle vilja att huset blev klart NU, NU, NU! Idag gäller det att isolera nya delens nedre våning och sätta upp gips där. Jippii!!

3 kommentarer:

 1. Oj, vad ni har varit flitiga – och skickliga!! Det var väl i maj som jag senast tittade in på din blogg. Märkte att ni skippat tanken på en Högforsspis, men om ni mot förmodan ändrar er, så titta in hos Hannus på Wanha Makasiini: http://www.kirppikset.info/kirppikset/wanha-makasiini-army-shop
  Han säljer (eller har åtminstone tidigare sålt) reparerade Högforsspisar. Gitta Granholm

  SvaraRadera
 2. Hittade just till din underbara blogg �� vi har också planer på att installera just en sån vit "kakelugn" också i vårt renoveringsprojekt ☺ varifrån tog ni den och ingick installation då också? Var det lång leveranstid? �� Tacksam för svar ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för din kommentar ❤ Nu vet jag inte om du bor i finland eller sverige men vi bor i finland och tog kakelugnen från en liten firma inne i landet. Minns tyvärr inte vad den hette men vi frågade offerter från väldigt många ställen och priserna varierade kraftigt. Installation och leverans ingick i priset och vi fick den ca 4 veckor efter att vi beställt den. Men det här var på hösten och då har firman tydligen allra mest beställningar vilket ökar leveranstiden.
   Mitt tips är att fråga runt och nöj er inte med första budet utan försök pruta så gott det går. 😊 Hoppas jag varit till någon hjälp!

   Radera