tisdag 4 november 2014

04.11.2014

Hej!

Här kommer en lite husuppdatering. Det är väldigt intensivt i Sundom nu, roligt att det går framåt! Från en utomstående kan det se ut som att vi stampar på stället men så är det inte ;) Snart har vi ett golv vilket känns härligt. Äntligen kan man gå i huset utan att behöva balansera på smala plankor och vårt vardagsrum är inte längre en stor grop. Det som nu gjorts är att husets bottenplan har fyllts med grus i olika omgångar som däremellan vibrerats och fixats rakt. Vi har även fått in nya rör. Nästa steg är att lägga ut styrox, golvvärme och sedan gjuta golvet. Allt tar mycket längre tid än man skulle kunna tro. Ett bekymmer vi har haft de senaste veckorna är stenfoten som sticker fram för mycket. Detta har Danne jobbat med länge, han har borrat, kilat och hackat bort en del av stenfoten så att vi skall få all isolering som behövs ovanpå stenfoten, men snart börjar det jobbet vara klart. Inne i huset fanns det också mycket stenar som skulle kilas i mindre bitar och föras ut så att grusgrunden skulle bli jämn. 


Ett annat för mig oväntat bekymmer var att de nya rören skulle ut genom det gamla köket och genom stenfoten. Som tur hade vi turen på vår sida och Danne fick stenarna borrade och kilade så att vi fick ett passligt hål för rören. Där sparade vi troligtvis flera hundralappar då vi slapp ha en firma att komma dit och borra upp hålet. Dessutom har det blivit lite sprängning och mycket grävning på tomten de senaste veckorna. På bilden nedan sprängs en jättestor sten som fanns bakom huset. Själva arbetet i huset kan jag inte delta mycket i men jag ligger inte på latsidan för det. Nu inser man hur mycket det skall planeras, diskuteras, räknas och så vidare då man bygger hus. Jag har tagit på mig sekreterarrollen och sköter all mailkontakt med arkitekten, Vasa stad, materialfirmor och offertförfrågningar. Just nu har vi lite olika åsikter med museiverket angående vår balkong som är tänkt ovanpå burspråket. Tydligen passar det inte in i stilen med en öppen balkong på ett gammalt hus. Vi har nu fått nya ritningar där balkongen har ett tak på vilket vi hoppas att museiverket skall godkänna. Dessutom vill de gärna att vi har mindre fönster som kommer med mera jämnt avstånd. Nu har jag skickat offerter till olika fönsterfirmor och vi räknar och funderar så det knakar om vi skall ha nya fönster i hela huset eller om vi skall använda oss av de gamla så långt det går. Själv skulle jag vilja byta alla fönster för en finare helhet med detta är en enorm kostnad som vi inte budgeterat. 

Förutom allt med huset borde man också hinna jobba, ta hand om hemmet samt hunden. Denna ekvation är mellan varven svår att få att gå ihop men som tur har jag en familj som alltid ställer upp och sköter Luna då vi inte har tid. Det är nog bara att vänja sig vid detta tempo eftersom det kommer pågå tills huset är klart. Men tänk vilken belöning det kommer att vara då vi äntligen får flytta in i vårt drömhus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar