torsdag 12 juni 2014

Planlösning

Hej! 

Fläkten på vår dator gav upp för ett tag sedan och vi har varken fört den på service eller köpt en ny.. Därför bloggar jag via tabben idag vilket inte är helt lätt tycker jag ;) 

Jag vill i alla fall visa hur planlösningen på vårt nya hus kommer att se ut. Redan första gången vi var och tittade på huset startade planerna på att bygga ut ett hjälpkök och badrum. Det enda allternativet vi såg då var att bygga ut det befintliga badrummet på baksidan av huset. Ju längre tiden gick kom vi på fler projekt, bland annat att bygga till ett gästrum i samband med badrumsbygget. Ett burspråk från vardagsrummet har jag alltid drömt om så även det ritades in på ritningarna. Såhär såg vår första planlösning ut:


Dock påpekade arkitekten att vi knappast får bygglov för hela utbyggnaden eftersom den kommer så nära vägen, vilket betydde att vi fick krympa badrummet. Sen ligger vår tomt på ett litet berg och bakom huset finns enomrma stenar som vi skulle ha behövt spränga bort och regnvattnet skulle ha runnit rakt mot huset om vi hadde följt ritning nr.1. Mycket att tänka på minsann ;)

Utseendet på insidan av huset har jag aldrig tvivlat på, men utsidan var jag lite osäker på då det gällde våra planer. Att ha ett extra litet "hus" på sidan om känns ganska 70-tal och inte början av 1900 som vi satsar på. Såhär skulle utbyggnaden ha blivit med alternativ ett:


I måndags då jag jobbade nattskift skickade Danne plötsligt en bild på en alternativ planlösning. Istället för att bygga ut på baksidan bygger vi ut innåt mot tomten och fortsätter på det befintliga huset. Att vi inte tänkt såhär tidigare! Huset kommer bli snyggare från utsidan, vi slipper sprängnings arbetet, hela utbyggnaden sitter i ett, vi får ca 40 kvadratmeter till på nedre våningen och 30 där uppe och vi slipper problemet med regnvattnet. Plötsligt föll allt på plats :) Och arkitekten var minsann nöjd med våra ändrade planer :)


Hela utsidan på huset kommer vi att byta och satsar på att huset skall se ut ungefär såhär:

(bilden lånad från webben)

Det som kommer att skilja från bilden ovan är burspråket + bakong på ena gaveln och farstukvisten. Vi som skulle ha ett LITET hus på ca 120 kvadrat sitter nu och planerar ett 160-180 kvadrats hus.. Men då vi engång bygger bör vi väl göra det precis så som vi vill ha det :) 
Nu väntar vi åter igen på arkitektens ritningar och att lägenheten skall bli såld så att vi får komma igång på riktigt. Hoppas, hoppas vi kommer igång på sensommaren/hösten! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar