söndag 31 maj 2015

Bra dag!

Hej! 

En del dagar är helt enkelt bättre än andra, i torsdags var en sådan dag. Äntligen fick vi ett varmt och soligt inslag i den annars regniga och gråa våren. Jag passade på att koka lite rabarbersaft och sylt av årets första skörd!


Jag njuter till 100% av lantlivet och ser fram emot att ta vara på allt som vår gård har att erbjuda. Idag meddelade min kära mormor också att jag kommer få en saftmaja av henne i inflyttningspresent. Perfekt tajming eftersom jag hade tänkt efterlysa en på Facebookloppis för några dagar sedan. 


Underbart att få kocka ute! 




Aldrig någonsin har jag ångrat att vi flyttade ut till landet och att mötas av denna syn varje dag då man kommer hem är underbart!


Jag hoppas att vår lilla grusväg aldrig blir asfalterad, sandväg är ju så mysigt!


Såhär ser huset ut från gaveln mot vägen. Tidigare skämdes man nästan över huset då man körde in på vägen och såg de oproportionella fönstren. Då var det ett stort fönster nere i mitten och ett stort fönster uppe i ena hörnet. Med tre lika stora blir det mycket trevligare. 
Av alla mina bilder kan det vara lite svårt att se en helhet av huset, därför kommer här en liten påminnelse över hur slutresultatet är tänkt att bli:






Och såhär ser huset ut idag:


Nästa vecka blir det att fortsätta med stommen och så småningom skall takstolarna upp. Tänk så fort det går att bygga nytt! :) 

onsdag 27 maj 2015

Dagen vi väntat på!

Hej!

Denna vecka har det gått i raketfart på husfronten och dagen vi väntat på är äntligen här: nybyggnaden har fått sina väggband! 

Men om vi börjar där vi lämnade sist, grunden. I helgen satte jag och Danne tillsammans upp ptatolevyn (den svarta plastbiten längst ner på sockeln)  i ösregn och kall vind. I den stunden kändes det mindre glamoröst att kalla sig husbyggare... :) 


På måndag morgon kom grävaren hit för att dränera runt nya delen och fylla upp grunden med grus. Som vanligt blir det snabba resultat så fort grävmaskinen rullar in på gården, sånt gillar jag :) 







Efter lite spadarbete för Danne återstod bara styroxering runt huset och uppfyllnad med grus så var grunden färdig! 


Grävmaskinen lämnade oss igår på eftermiddagen och redan idag har nya delen fått sina väggar (eller i alla fall stommar ;) )






Under detta år som vi hållit på med huset har det varit mycket jobb med sådant som egentligen inte syns men som tar tid. Själv vill jag att allt skall gå snabbt och gärna hända genast så därför är jag alldeles i extas då jag får vara med och se de faktiska utrymmena på nya delen :) 

Nu blir det bråttom att kila iväg till jobbet, på återseende! :) 

måndag 25 maj 2015

Växthusbygge och husvagnslivet

Hej!

Just nu är jag inte så delaktig i själva bygget av huset, det är ganska mycket fysiskt tunga saker som jag inte klarar av. Men inte går jag sysslolös för det :) Jag ser till att det finns kaffe, mat och material då det behövs. Dessutom hittar jag ständigt på egna små projekt, ett av de senaste är ett litet växthus av gamla fönster som jag hittade i uthuset. 


Jag utgick ifrån en lastpall och byggde sedan uppåt därifrån med spillvirke jag hittade runt huset. Jag hade ingen egentlig plan eller ritning utan utgick ifrån fönstrens storlek. Som ni ser på den nedre bilden råkade ett fönster gå sönder då jag slog i skruvdragaren, attans! Tur att det fanns flera.


Eftersom jag inte hittade något passlig fönster för växthustaket tog jag istället en bit plast som jag också hittade här på gården, tyvärr var det lite ljusblått i färgen men det kanske bleknar bort :)
Såhär blev slutresultatet:



Inuti har jag ett par tomatplantor, paprika och lite gräslök. Tyvärr har det varit så kallt hittills att e inte har växt alls men kanske då solen börjar gassa på lite mera :)



Såhär ser det då ut utanför vårt hem, husvagnen :) Till höger på bilden ser ni också en diskbänk som jag också snickrade ihop av en gammal diskplåt och panelbitar från huset. Den fungerar perfekt att stå diska vid då solen lyser och fåglarna kvittrar :) 

Livet i husvagnen är minsann lite annorlunda än att bo i lägenhet, men man vänjer sig otroligt snabbt. De första kvällarna undrade jag nog vad vi hade gett oss in på då det var kallt och mörkt och strömmen gick. Men nu är vi så vana vid att planera allt väl och bo smått så det känns som att bo i vilken liten lägenhet som helst :) Men förstås är det ju inte bara en dans på rosor...

Plus och minus med husvagnslivet

-Att inte ha någon riktig toalett!! (det största av alla minus ;)
-Att inte ha rinnande vatten, man får alltid passa på att ta med en vattendunk då man åker på besök.. 
-Att inte ha varmvatten. Att tvätta händerna och diska blir plötsligt stora projekt.
-Att ha hund i husvagn. Luna trivs inte allt för bra att bo såhär. Hon är ständigt på sin vakt och får sällan den vila hon är van vid eftersom vi aldrig har henne ensam i husvagnen utan för henne till mina föräldrar eller min bror och hans sambo för att skötas. 
-Att ha smutsig hund i husvagn. Eftersom gården vår är ganska lerig nu p.g.a allt grävarbete blir Luna snabbt smutsig då det är vått ute. Lämnar man då av misstag upp husvagnsdörren är hon ganska snabb på att hoppa upp i vår säng. 
-Eftersom det är små ytor blir det lätt stökigt, det gäller att plocka undan allt genast. 
-Att inte ha något matbord. eftersom vi har sängen utbäddad helat tiden har vi inte rum för ett matbord och äter därför i sängen...
-Att behöva planera allt väl. När har man möjlighet att duscha? storhandla då Luna är på skötning, vilka kläder behöver jag den närmaste tiden? osv. 


+Att ständigt vara på byggplatsen är nog det största plusset! Jag får vara mera delaktig och så slipper vi pendla flera gånger om dagen. Sen kan man också göra lite nytta på bygget fast man bara har en timme ledigt vilket man inte skulle göra om man bodde längre ifrån. 
+Att spara pengar. Det blev dyrt att bo på hyra då vi nu lever på en och en halv lön (Danne jobbar 50% medan vi bygger). 
+Närheten till naturen. Vi är sällan inne i husvagnen då vi är hemma utan oftast pysslar vi på ute vid huset eller i trädgården. Frisk luft från morgon till kväll! 
+Att vakna till fågelsång varje morgon.
+Att bo smått betyder också mindre att städa. Det blir snabbt stökigt men det går lika snabbt att plocka undan. 


Till synes kanske minuslistan är längre ä pluslistan men det går verkligen jättebra att bo såhär. Mycket, mycket bättre än förväntat. Inte en gång har vi gått varandra på nerverna pga det trånga utrymmet. Okej kanske ibland då alla tre skall trängas i köket, men inget allvarligare ;) 
Vi trivs toppenbra att bo här i Sundom och älskar vår leriga gård. Jag har aldrig ångrat vårt beslut och skulle rekommendera det starkt åt någon annan i samma situation. 

onsdag 20 maj 2015

Vi är på gång!

Hej!

För några veckor sedan satte vi äntligen igång med tillbyggnadens grund. Det började med att grävaren var här och fyllde upp gropen med grus och plattade till det. 



Efter det skulle "ramen" gjutas eller anturan som pojkarna kallar det. Formarna byggdes av lecastenar och gamla pressun. Sen var det bara att ringa vasa betong :) 




På den nedre bilden ser ni den färdiggjutna anturan. 


Trots att vi bor i Finlands soligaste stad har vi inte sol alla dagar.. Det har varit mycket regn och rusk den sista tiden och jag har tyckt riktigt synd om Danne som fått stå ut med regnet. Men som han brukar säga åt mig, "om man bara byggde då solen skiner skulle detta hus bli klart om 13 år" :)



Snabbt har det gått och idag ser det ut såhär:


Äntligen börjar man se hur stort huset blir och rummen blir mera tydliga. Just nu håller vi på funderar på badrumsinredningen och placeringen av dusch, wc och lavoar inför rördragningen. Det är minsann inte lätt att veta hur det blir mest praktiskt.. 

Vi har också köpt en ny dator nu i veckan som fungerar jättebra. MEN jag kan inte installera photoscape i den eftersom den har ett annat operativsystem än windows. Suck. Har letat och letat idag efter ett liknande program men hittar inget som faller mig i smaken. Därför kommer det troligtvis dyka upp den del oredigerade bilder här framöver..